Жлъчка синя - Cichorium intybus

10 години 3 дни ago #996 от valio

 • Administrator
 • Administrator

 • Мнения: 376
 • Карма: 1
 • COM_KUNENA_THANK_YOU_RECEIVED: 1

 • Пол: Мъж
 • Дата на раждане: 10 Окт 1986
 • COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW

  Berberis vulgarisРасте по сухи и каменливи места, из храсталаци и покрайнини на гори, предимно върху бедни и плитки варовити почви.

  Бодлив храст, гъсто разклонен, с ръбести клонки, висок до 3 м, от сем. Киселтрънови - Berberidaceae. Коренът е добре развит, покрит с тъмножълта кора. Листата са прости, разположени в снопчета по 2-12 в пазвите на бодлите или последователно по младите клонки. Те са кисели, лопатовидни, по перваза напилени, с къси дръжки, почервеняващи през есента. Цветовете са жълти, събрани в увиснали гроздовидни съцветия. Плодът е продълговата, сочна, възкисела червена ягода с 2-3 семена.

  Както в плодовете, така и в листата присъстват алкалоидите берберин, колумбелин, ятроцин и др. Берберинът се съдържа и в кората на стеблото. Това съдържание, както и високото съдържание на танинови и дъбилни вещества, минерални соли, витамин С, захари, органични киселини (ябълчена, винена и лимонена), го правят ценно лечебно и хранително средство.

  Плодовете се употребяват за храна сурови или изсушени и смлени на брашно, като подправка към месни ястия, за приготвяне на сокове, сиропи, разхладителни безалкохолни напитки, мармалади, вино, оцет и екстракти, с които може да се боядисват разни вина и ликьори. Плодовете на киселия трън се използват обикновено като прибавка към други плодови сокове, сиропи, конфитюри и мармалади, на които придават специфичен кисело-тръпчив вкус и не се нуждаят от винена киселина (лимонена) за предотвратяване на захаросването. Изсушените плодове се употребяват за чай, който действа затягащо на венците.

  За лечебни цели се използват кората на корена, самият корен, стеблото, листата и плодовете. Коренът и кората на този вид се прилагат при заболявания на жлъчния мехур, черния дроб, при жълтеница, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, особено при подагра, ревматизъм и лумбаго. Листата се използват като затягащо средство. Отвара от плодовете се използва при болести на далака и стомашни спазми. Подобно на хинина плодовете оказват понижаващо температурата, успокоително и противомикробно действие.

  Масово е посещението на пчелите по време на цъфтежа (май - юни) за събиране на нектар. Медът е златножълт до тъмножълт с приятен вкус.

  System.String[]

  Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  Time to create page: 0.234 seconds