Синя дугласка (Синя дугласка - Pseudotsuga menziesii Franco subsp. glaucescens.)

9 години 4 месеца ago #955 от valioba

 • Administrator
 • Administrator

 • Мнения: 376
 • Карма: 1
 • Thank you received: 1

 • Пол: Мъж
 • Дата на раждане: 10 Окт 1986
 • Хималайски кедър - Cedrus deodara. Дърво с максимална височина до 50 m, с конусовидна корона и провиснали млади разклонения. Младите клонки са окосмени. Листата са меки, дълги 3-5 cm, четириръбести и сиво-зелени. Шишарките често са на 2 заедно или единични по скъсените клонки, яйцевидни или елипсовидни, дълги 7-10 (12) cm и широки 5-6 cm на върха заоблени, червеникавокафяви при узряване. Семенните люспи са широки 5-6 cm и имат свободен горен ръб, шнрок 2 -3 mm. Те са голи или слабо окосмени. Разпадането на шишарките за разлика от предходните два вида започва от основата към върха.

   

  екология

   

  Лi'M i'I.*iiv Kfтчт келър c разпространи в планините .на Афганистан, Северен
  } е jг Чджио ran и Серерозаиацпитс Хнмалаи oi 1000 де 4000 m п.в. Химаиайският кедър развива нонърхноста коренова система, поради което може да страда от не'! ронете. По понася [фсовлажиешп^ плътните и сухите варовити почви. На такива места страда от хлороза. В сравнение с другите два вида е по-взискате-леи към влажността на почвата. ПораД*1 по-дългия растежен период сграда от ранните есенни студове. В сравнение- с атлаския и ливанския кедър е по-бързо растящ и сравнително но-сенкоиздръЖлив. Приложението му като декоративен ВИД е също I о как го на атлаския и ливанския кедър. Ефектна е формата 'Argentca', която е със сребристоспви до синкавосиви листа, както и формите 'Fasligiata1 и 'Pendula' -- съответно е колоновидна и плачуща корона.

  Хималайският кедър е разпростран в планините на Афганистан, Северен
  Белуджикистан и Северозападните Хималаи oт 1000 до 4000 m н.в. Химаиайският кедър развива повърхностна коренова система, поради което може да страда от веровете. Не понася преовлажнените плътните и сухите варовити почви. На такива места страда от хлороза. В сравнение с другите два вида е по-взискателен към влажността на почвата. Поради по-дългия растежен период страда от ранните есенни студове. В сравнение с атлаския и ливанския кедър е по-бързо растящ и сравнително сенкоиздръжлив. Приложението му като декоративен вид е същото както на атлаския и ливанския кедър. Ефектна е формата Argentca, която е със сребристосиви до синкавосиви листа, както и формите Fasligiatal и Pendula - съответно с колоновидна и плачуща корона.

   

  System.String[]

  Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  Time to create page: 0.215 seconds