Екокатастрофата в Унгария заплашва България

10 години 5 дни ago #905 от valio

 • Administrator
 • Administrator

 • Мнения: 376
 • Карма: 1
 • COM_KUNENA_THANK_YOU_RECEIVED: 1

 • Пол: Мъж
 • Дата на раждане: 10 Окт 1986
 • COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW

  Rubus fruticosusУ нас са известни голям брой видове къпини. За храна и лечение се използват листата, корените и плодовете от всички видове.

  Срещат се в цяла България от морското равнище до 2000 м н. в. и спадат към сем. Розоцветни - Rosaceae. Стеблата на къпините са бодливи, храстовидни, тъпоръбести, голи или окосмени, полегнали, до почти изправени. Листата са сложни, тройни (и до 7) на дръжка, отдолу рехаво влакнести и рядко гъсто окосмени. По долната страна на главната жилка се намират дребни шипчета. Цветовете са бели или розови, цъфтят през цялото лято. Плодът е сборен, съставен от многобройни орехчета, отначало зелен, после червен, а при узряване черен.

  От диворастящите къпини най-голямо разпространение у нас има полската къпина (Rubus caesius L). Още древните гърци са познавали много странното лечебно действие на къпините. Наричали ги „Титанска кръв" и им придавали магическа сила. От листата са изолирани танин, витамин С, флавони, органични киселини. Корените съдържат танини, скорбяла и др. В плодовете се намират витамин Е, С, В, РР, Д, каротин, дъбилни и ароматни вещества, фруктоза, захароза, гликоза и др.

  Младите свежи листа се използват за ядене. Освен това от тях се получава специален „къпинов чай" с приятен вкус и аромат, близък до китайския чай, по следния начин: прясно набраните листа се поставят в херметически затворен съд (буркан), без вода. След известно време те увяхват и потъмняват. Изваждат се и се сушат на открито.

  Плодовете на къпините намират голямо приложение в хранително-вкусовата промишленост за производство на сиропи, компоти, сладка, мармалади, къпиново вино. Узрелите плодове се слагат в плодови салати, студени супи, сладоледи, кисели, кремове, пудингн, кексове. При изсушаване и варене се рушат някои от съставките, но немалко от тях се запазват. По-слабо се отразява замразяването.

  Къпиновите листа се употребяват като запичащо, противодиабетно, противовъзпалително, като кръвоспиращо средство, против кръвохрачене, колит и др.

  Корените на къпините се използват при разширени вени за външно приложение под формата на лапи.

  Плодовете на къпината намират голямо приложение като лекарствено средство. Отварата от тях притежава потогонен ефект и с успех се употребява против хрема, ангина, настинка, за гаргара, жабуркане при заболяване на устната кухина. Особено ценни са плодовете при диетичното хранене на болни сжлъчно-чернодробни, ендокринно-обменни и сърдечни заболявания. Консумирането на прясно откъснати плодове е отлично средство, възстановяващо силите и работоспособността на човешкия организъм. Соковете и киселините, приготвени от тях, притежават затягащо действие и се използват с добър ефект при заболявания на отделителната система и като помощно средство при лечение на диабет.

  Къпината е отлично медоносно растение, от което пчелите събират големи количества нектар и прашец, които са лесно достъпни. Медът е вкусен, златножълт и с много добри лечебни свойства.

  System.String[]

  Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  Time to create page: 0.199 seconds