Екологична катастрофа заплашва остров Джилио

6 години 10 месеца ago #1126 от valioba

  • Administrator
  • Administrator

  • Мнения: 376
  • Карма: 1
  • Thank you received: 1

  • Пол: Мъж
  • Дата на раждане: 10 Окт 1986
  •  в климата развалят хранатаБорейки се да се справят с увеличаващите се екстремни климатични явления, редица култури произвеждат повече химически съединения, които могат да причинят здравословни проблеми при хората и животните, хранещи се с тях, предупреждават учени. Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) показва, че насаждения като пшеница и царевица произвеждат повече токсини като защитна реакция срещу климатичните крайности. Въпросните съединения обаче са вредни за хората и добитъка, ако бъдат консумирани продължително, отбелязват авторите на доклада. „Културите реагират на сушата и повишението на температурите подобно на хората в стресова ситуация“, казва Джаклин Макглейд от Програмата на ООН за околната среда. При нормални условия растенията преобразуват абсорбираните нитрати в хранителни аминокиселини и протеини. Продължителната суша обаче забавя или предотвратява преобразуването, в резултат на което в културите се натрупват повече опасни нитрати. Приемът чрез храната на твърде голямо количество от тях нарушава способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в човешкото тяло. Сред растенията, склонни да натрупват твърде много нитрати по време на стрес, са царевицата, пшеницата, ечемикът, соята, просото.

    System.String[]

    Please Вход or Регистрация to join the conversation.

    Time to create page: 1.488 seconds