Арония - Aronia melanocarpa

10 години 3 дни ago #1012 от valio

 • Administrator
 • Administrator

 • Мнения: 376
 • Карма: 1
 • COM_KUNENA_THANK_YOU_RECEIVED: 1

 • Пол: Мъж
 • Дата на раждане: 10 Окт 1986
 • COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW

  Rubus idaeusРасте из редките гори, по сечища, пожарища, по влажни и каменливи места, по сипеи в цялата страна.

  Полухраст, висок до 2,5 м от сем. Розоцветни - Rosaceae с многогодишно коренище и двугодишно стебло, право и разклонено, с малко шипчета. Едногодишните клонки са безплодни, двугодишните - плодоиосещи. Листата са сложни, с 3-7 петури, връхната петура най-едра, отгоре голи, отдолу окосмени. Цветовете са бели, събрани в съцветия, някои от които приличат на малки щитчета, а други - на метлици. Плодът е сборен, червен, с приятен аромат, съставен от многобройни орехчета.

  Листата съдържат органични киселини, дъбилни вещества, флавони, витамин С, слузни вещества, захари и др. Плодовете съдържат витамин С, В, В2, РР, пектин, минерални соли, танин, багрилни вещества и др. Това съдържание прави листата и плодовете годни за храна и лечение на човека.

  Плодовете се използват в прясно, сушено, озахарено, замразено състояние и за домашно приготвяне на сиропи, сладка, компоти, желета, конфитюри, мармалади, сок и малиново вино. При домашни условия и в консервното производство плодовете на малината намират приложение в приготвяне на разнообразни хранителни продукти.

  Листата се употребяват за чай, който се препоръчва като затягащо средство, с противовъзпалително и бактерицидно действие. Плодовете оказват антисептично, противоревматично, температуропонижаващо и потогонно действие.

  Цветовете са медоносни. Пчелите ги посещават масово за нектар и прашец, като районите с големи насаждения от малини осигуряват главна паша и продукция на мед. Нектарът съдържа над 50% захар. От един декар пчелите събират 7-8 кг мед. Медът е светъл и има много приятен малинов вкус и аромат.

  System.String[]

  Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  Time to create page: 0.167 seconds