Брекиня - Sorbus torminalis

10 години 3 дни ago #1005 от valio

 • Administrator
 • Administrator

 • Мнения: 376
 • Карма: 1
 • COM_KUNENA_THANK_YOU_RECEIVED: 1

 • Пол: Мъж
 • Дата на раждане: 10 Окт 1986
 • COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW

  Ribes nigrumСреща се по влажните места край реките и потоците по долината на Доспатска река, около седалището на Горско стопанство „Чехльово", Беглишка река. Отглежда се в цялата страна.

  Храст, висок 2 м, с окосмени стебла. Листата са длановидни, с 3-5 дяла, от които средният е най-голям, назъбени по перваза. При смачкване клонките и листата миришат неприятно. Цветовете са двуполови, дребни, белезникави и събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е черна сочна ягода със сферична форма.

  Касисът е много ценно плодно и медицинско растение. Плодовете му съдържат витамин А и С, пектин и са много полезни и вкусни. Използват се за храна сурови или преработени в различни храни и напитки - сокове, сиропи, вина, компоти, желета, мармалад, сладко, кисел, употребява се в сладкарската промишленост. По съдържание на витамин С те стоят на едно от първите места между другите плодове, наравно с шипките. Поради особения вкус и аромат на плодовете пряката им консумация е ограничена. Това важи и за желетата и мармаладите, докато същите от червното, скалното и алпийското френско грозде имат приятен вкус и аромат. При вината пo-тежкият вкус и аромат на касиса се изгубват и това вино е търсено от човека. Листата се използват като подправка при мариноване. От плодовете могат да се приготвят най-различни лакомства.

  За лечебни цели се използват листата и плодовете. Натуралните сокове, отварите и настойките помагат при усилена физическа дейност, при промяна на надморска височина, изтощение, като потогонно, противодиарично и пикочогонно средство. Листата се използват за лечение на ревматизъм, пясък и камъни в бъбреците, пикочните пътища и жлъчката. Смята се, че касисът има противораково действие.

  Отлично медоносно растение и пчелите го посещават през целия ден за нектар и прашец. Има голямо значение за пчелите, защото цъфти рано през пролетта, когато пашата е слаба. Отделя много нектар и изобилно прашец, с който подпомага развитието на пчелните семейства. Медът е светложълт, вкусен и ароматен.

  Естествено са разпространени и следните видове френско грозде: Френско грозле алпийско - Ribes alpinum L. Това е храст, висок до 2,5 м, с длановидни 3-5-делни листа. Цветовете са жълтеникавозелени, еднополови и двудомни. Събрани са в изправени гроздовидни съцветия. Плодът е сферична червена ягода. Среща се в сенчести и влажни места от 1200 м до 2000 м н. в.

  Плодовете и листата се употребяват като много ценно плодно и лечебно средство както касиса.

  Френско скално грозле - Ribespetraeum Wulf. Храст, висок до 3 м, с длановидни 3-5-делни листа. Цветовете са двуполови, зеленикави или червеникави и събрани по много (10-30) гроздовидни съцветия. Плодът е сферична тъмночервена ягода. Среща се по планинските скали в западната половина на страната. Плодовете се използват като тези на касиса.

  Френско многоцветно грозде - Ribes multiflorum Kit.. Среща се в гористите долове на Витоша, Люлин, Осогово и др. Храст, висок 2 м, с длановидни 3-5-делни листа. Цветовете са двуполови, зеленикавожълти и събрани в дълги, гроздовидни съцветия. Плодът е червена ягода и се използва за храна и лечебни цели.

  По-голямо значение има Бодливото френско грозле - Ribesma crispa. Среща се по сенчестите планински скали в западната половина на страната. Култивира се като плодно и лечебно растение. Това е храст, висок 1-1,5 м, с жълто- или сиво-зелени клонки, гъсто покрити с дребни бодли. Листата са като при предните видове. Цветовете са единични или събрани в групи по 2-3. Плодът е елипсовидна зеленикава или жълтеникава ягода, покрита с власинки и жлезички.
  Плодовете съдържат минерални вещества (калий, натрий, магнезий, калций, желязо и фосфор), пектин, плодови киселини, витамини и др. Плодовете се използват за храна сурови, в сладка и в питиета. Сокът им, смесен със сока на касиса, дава питие с вкус на вино.

  Отвара от листата, клонките и плодовете се употребява в народната медицина както касиса.

  Цветовете са медоносни. Те съдържат много нектар и цветен прашец. Медът има лимоненожълт цвят и приятен вкус и аромат.

  Френско грозле червено - Ribes rubrum L. се отглежда из цялата страна. Плодовете му намират същото приложение както касиса и другите видове от род Ribes.

  System.String[]

  Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  Time to create page: 0.198 seconds