Япония започна подводно извличане на метан

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Япония започна подводно извличане на метанЯпонски изследователи са успели за първи път да приложат успешно технология за подводно извличане на газ от хидрометан (супрамолекулярно съединение на метан и вода, залежи от който се намират на голяма дълбочина), известен още и като „горящия лед", която може да се окаже решаваща за енергийния недостиг, който изпитва архипелага, но също така и за енергийните проблеми на света.

Международните наблюдатели припомнят, че залежи от огромни залежи от хидрометан се намират и на дъното на Черно море.

Целта на провежданият експеримент е да се постигне стабилен добив в продължение на две седмици. Тошимицу Мотеги е припомнил с гордост, че технологията за добив на газ от хидрометан е по-комплексна от тази за добив на шистов газ, която вече се смята от някои за революционна.

Експериментът по тестването на технологията е проведен на 330 метра под дъното, на около 1 000 метра морска дълбочина.

Самата процедура се състои в създаването на ниско налягане, което да позволи добивът на газа, който заедно с водата се намира в кристализирано състояние в горните слоеве на седиментните скални образования на голяма дълбочина, при условия на силно налягане и ниска температура.

Експерти коментират, че Япония разполага с огромни потенциални залежи, които ще позволят на страната да осигури енергийната си независимост за век и повече напред, докато в момента зависи на 95 % от външни доставки.

 

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment