Екологична катастрофа заплашва остров Джилио

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

costa_concordiaИма много висок риск от екологична катастрофа за остров Джилио след потъването на кораба "Коста Конкордия" близо до него, заяви италианският министър на околната среда Корадо Клини.

По-рано днес италианският в. "Стампа" писа, че корабът с тегло колкото на 110 самолета "Боинг" е бил зареден с близо 2390 тона гориво.

Ако то изтече, това ще предизвика тежко замърсяване на острова и ще навреди на екосистемата му за години напред.

"Целта е да не допуснем това гориво да изтече от кораба. Работим по въпроса", подчерта министърът пред журналисти в Рим.

По думите му става дума за "спешна ситуация",

рискът за острова е много висок и е необходима незабавна намеса.

Джилио е част от архипелаг от седем острова, сред които и Елба. Той се намира в зона, известна с невероятната си природа, в областта Тоскана. През лятото там почиват много туристи.

"Заплахата тегне със сигурност над острова, но може да надвисне и над останалите острови от архипелага и дори над крайбрежието.

Всичко зависи от теченията в морето и от ситуацията там",

заяви министърът. Резервоарите на кораба са пълни с дизелово гориво, което е плътно и тежко и може да се утаи върху морското дъно, уточни той. Засега не е регистрирано изтичане от резервоарите.

По-късно днес стана ясно, че холандското дружество "Смит Салвидж" е наето от собственика на потъналия кораб, за да изпомпа горивото от плавателния съд.

Изпомпването трябва да започне през следващите дни, като точният момент зависи от доставянето на необходимото оборудване и стабилизирането на кораба.

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment