Цветя

Жлъчка синя - Cichorium intybus

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Cichorium intybusРазпространена е широко в нашата страна - среща се навсякъде из равнините, предпланините и ниските части на планините до 1000 м н. в. Спада към сем. Сложноцветни - Asteraceae. Коренът е дълъг, вретеновиден и месест. Листата са приосновни, събрани в розетка. Цветовете са обагрени в синьо. Цъфти от юни до октомври. Всички части на растението са с млечен сок.
Корените съдържат инулин, горчиви вещества (интибин), захари, дъбилни вещества, киселини, смола, каучук и др. Корените могат да се използват за храна и лечебни цели. Позапържените корени дават добър сурогат на кафето, а могат да се прибавят за аромат и към същинското кафе и други кафени напитки. При подпържването горчивото вещество (интибин) се разрушава, а от белтъците и въглехидратите се отделя особено етерично масло, придаващо на кафето приятна миризма. Маслото не оказва вредно въздействие на сърцето и стомаха. Корените, ако се сварят, могат да бъдат полезна добавка към различни супи. Събраните през есента корени се поставят в началото на зимата в мазе и от тях се развиват е гнолирани тесни и дълги листа, които могат да служат за зимна салата.
Младите листа се употребяват за салата.
Древните египтяни лекували с лапи от нея циреи и отоци. Синята жлъчка действа жлъчегонно, тонизиращо, пикочогонно, диуретично. Помага при трудно уриниране, гастрити и др.
Много добро медоносно растение, даващо до късна есен много нектар и прашец. Посещава се редовно от пчелите.
Салати - Салата от пъпки: 600 г пъпки от цикория (жлъчка), 1-2 скилидки чесън, мента 5 листчета, олио 40 мл, сока на един лимон, сол на вкус. Почистените и добри измити пъпки се нарязват и се заливат със сос, приготвен от счукания чесън, олиото, солта и лимоновия сок. Украсява се със ситно нарязани листа от мента. чушка и веднага сезаливат със заливката. Тя се приготвя от ситно наряза­ния чесън (еднаскилидка), една супена лъжица горчица, смлян черен пи­пер (8-10 зърна), половинчаена лъжичка захар и сол на вкус. При посто­янно бъркане към тях се прибавят30 мл зехтин, сок от един лимон и ситно нарязани листа от мента.

System.String[]

Log in to comment

Пълният отказ от вредните емисии ще струва на ЕС милиарди

Потъналата смърчова гора в Казахстан

Замърсяване на въздуха в цялата страна

Friends

10 съвета за опазването на океана