Храстова Растителност

Хвойна (смрика) обикновена -Juniperus communis

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Juniperus communisСреща се единично или групово, а понякога и в съобщества по обезлиесените склонове или като подлесен елемент в иглолистните гори до 1700 м н. в., а понякога и по най-високите върхове.

Храст или дърво до 15 м високо от сем. Кипарисови - Cupressaceae. Листата са линейни, дълги 1-2 см и са разположени в прешлени по три. Мъжките генеративни органи са разположени поединично. Те са жълти на цвят и се появяват през април - май. Женските са сферични зърна със синкавочерен цвят и покрити със сиво-зеленикав восъчен налеп. Шпшаркозърната узряват на втората година. Цялото растение отделя фитонциди.

В шишаркозърната се съдържат захари, етерично масло, белтъчини, восък, минерални соли, ябълчена, винена и мравчена киселина. От тих във Великобритания се дестилира ракия (джин), а в Русия приготвят домашна бира. Употребява се и в сладкарството. Чрез специална преработка на шишаркозърната се получава сладък екстракт и сироп без горчии вкус и от него се приготвят желета, мармалади, ликьор, сок, вино, като и служи като основен материал в сладкарската промишленост. Шишаркозърната се поставят в кисело зеле за по-дълго запазване.

За лечебни цели се употребява като противовъзпалително, спазмо-литично, диуретично, нервоуспокоително и ароматично средство. Използва се и при хронично възпаление на бъбреците, пикочния мехур, стомашни и чернодробни заболявания, но по предписание и под контрола на лекар. Шишаркозърната се използват при трудно уриниране, лош дъх HU устната кухина, киселини, оригване, кожни обриви и др.

Медоносно растение. Пчелите използват цветния прашец и смолистите вещества на хвойната.

В списъка на лечебните растения влиза и червената хвойни Juniperus oxycedrus L.

System.String[]

Log in to comment