Храстова Растителност

Мукиня - Sorbus aria

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Sorbus ariaОтнася се към сем. Розоцветни - Rosaceae. Най-често се среша като храст и по-рядко като дърво до 15 м височина. Расте предимно по скалисти и каменисти терени, край потоци, като подлесен елемент в средния пояс от 1000 м до 1600 м и. в.Описани са много форми и хибриди на мукинята: гръцка, австрийска, сенниковидна и мушмуловидна.

Листата са прости, едри, с променлива форма. Обикновено са яйцевидни или елипсовидни и остро двойно назъбени по перваза. Отгоре развитите листа са голи, лъскави и тъмнозелени. Отдолу са бяло напластени.

Цветовете са дребни, двуполови, бели и събрани в окосмени щитовидни съцветия. Цъфтежът е след разлистването през май - юни.

Плодовете са лъжливи, сферично-яйцевидни, ярко-червени, с дребни лещанки. Месестата част има приятен сладък вкус. Плодовете узряват през септември - ноември и се берат в пълна зрялост. Набраните плодове лагеруват 15-20 дни. През това време стават меки и сладки и подобряват вкусовите си качества. Резултатите от химическите анализи показват, че плодовете съдържат захари, лимонена и ябълчена киселина, пектин, витамин С, дъбилни вещества и др. Съхраняват се по-лесно от другите плодове поради ниското съдържание на вода.

Плодовете на мукинята са добри както за прясна консумация, така и изсушени. От тях могат да се приготвят мармалади, желета, конфитюри, сиропи, плодов сок, вино, ракия, оцет, сладка и др. В миналото ги прибавяли към брашното за хляб (Швейцария). При приготвяне на храни могат да се използват и в смес с ябълки, круши, дренки, шипки и др. Поради високия процент на пектин в плодовете продуктите, произведени от тях, са добре желирани и приятни на вкус. Високото съдържание на калциеви соли прави плодовете на мукинята ценна храна за децата.

В народната медицина плодовете се употребяват като антискорбутно средство и против диария.

Цветовете са медоносни. Пчелите ги посещават, но медодобивът е малък поради единичното или на малки групи разпространение. От събрания нектар се получава червеникавожълт мед.

System.String[]

Log in to comment