Храстова Растителност

Малина - Rubus idaeus

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Rubus idaeusРасте из редките гори, по сечища, пожарища, по влажни и каменливи места, по сипеи в цялата страна.

Полухраст, висок до 2,5 м от сем. Розоцветни - Rosaceae с многогодишно коренище и двугодишно стебло, право и разклонено, с малко шипчета. Едногодишните клонки са безплодни, двугодишните - плодоиосещи. Листата са сложни, с 3-7 петури, връхната петура най-едра, отгоре голи, отдолу окосмени. Цветовете са бели, събрани в съцветия, някои от които приличат на малки щитчета, а други - на метлици. Плодът е сборен, червен, с приятен аромат, съставен от многобройни орехчета.

Листата съдържат органични киселини, дъбилни вещества, флавони, витамин С, слузни вещества, захари и др. Плодовете съдържат витамин С, В, В2, РР, пектин, минерални соли, танин, багрилни вещества и др. Това съдържание прави листата и плодовете годни за храна и лечение на човека.

Плодовете се използват в прясно, сушено, озахарено, замразено състояние и за домашно приготвяне на сиропи, сладка, компоти, желета, конфитюри, мармалади, сок и малиново вино. При домашни условия и в консервното производство плодовете на малината намират приложение в приготвяне на разнообразни хранителни продукти.

Листата се употребяват за чай, който се препоръчва като затягащо средство, с противовъзпалително и бактерицидно действие. Плодовете оказват антисептично, противоревматично, температуропонижаващо и потогонно действие.

Цветовете са медоносни. Пчелите ги посещават масово за нектар и прашец, като районите с големи насаждения от малини осигуряват главна паша и продукция на мед. Нектарът съдържа над 50% захар. От един декар пчелите събират 7-8 кг мед. Медът е светъл и има много приятен малинов вкус и аромат.

System.String[]

Log in to comment