Тревиста Растителност

Градински чай - Salvia officinalis

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Salvia_officinalisКато подивяло растение се среща около Черноморието, но като градиско растение се отглежда из цялата страна. Спада към сем. Устоцветни Lainiaceae. Листата са прости, разположени срещуположно, долните дръжки, връхните приседнали. Младите листа са сребристобели. Цветовете са синьовиолетови и едри, събрани на върха в рехави класовидни съцветия. Растението има приятна миризма.
Пресните и сушените листа от градински чай се употребяват като подправка към салати, зеленчуци, риба, печени гъски, свинско за пови- ш.тане усвояването на тлъстините. Използват се още за ароматизиране на колбаси, сирена, вина, ракии, в козметиката, в индустрията за подправки, шоколаденото и бонбоненото производство.
В народната медицина има голяма употреба. Чаят от листата и цветовете служи за пречистване на кръвта и се употребява против кожни пириви, лишеи, скорбут, против кръвохрачене, повръщане на кръв, хемороиди и др. Чаят с вино - за компреси против гнойни рани, контузии, и,ши хване, за гаргара, ранички и възпаление в устата и за заякване на игнцнте. С отварата се правят бани на малки деца против кожни обриви.
Много добро медоносно растение. Дава на пчелите сладък, ароматен нектар и известно количество клей. Медът има тъмнозлатист цвят и приятна миризма. От един декар се получава от 7 кг до 34 кг мед.

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment

Пълният отказ от вредните емисии ще струва на ЕС милиарди

Потъналата смърчова гора в Казахстан

Замърсяване на въздуха в цялата страна

Friends

10 съвета за опазването на океана