Тревиста Растителност

Глухарче - Taraxacum officinale

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Taraxacum officinaleСреща се в цяла България до 2200 м н. в. Многогодишно тревисто растение с млечен сок от сем. Сложноцветни - Asteraceae. Коренът е прав, рядко разклонен, дълъг 20-60 см, отвън червено-кафяв, отвътре бял. Листата са приосновни, събрани в розетка, варираща по форма. От средата на розетката излиза безлистен, кух, цветоносен стрък, завършващ с цветна кошничка. Кошничката е с многобройни жълти езичести цветове. Плодът е дребен, на върха с хвърчилка от бели власинки. Цъфти април, май и юни и през есента - септември, октомври.
Ценно зеленчуково и лечебно растение, на което се използват листата, коренът и цветовете.
Малцина знаят, че ефикасно средство против пролетна умора е глухарчето. То стимулира обмяната на веществата, доставя на организма соли, които пък стимулират храносмилането. Корените съдържат горчивото вещество тараксацин, таниди, сапонини, киселини, смола, слуз, инулин, захар и др. В млечния сок се съдържат герилалкохол, лактуцерол, чаучук, витамин С и др. Корените се събират през есента, почистват се от пръстта, измиват се с хладка вода, а след това се оставят да престоят няколко дни, докато при разрез от тях вече не изтича млечен сок. Корените могат да се използват за получаване на инулин (фруктоза, спирт и др.), а изпечени и смлени - като добър сурогат на кафето и равностоен замести. Смлени на брашно, в миналото се употребявали като примес към брашното за хляб. Яде се варен, като се вари в две води с прибавка на оцет, след което горчивият им вкус почти напълно изчезва.
Към глухарчето у нас се отнасят с известно пренебрежение. Но в редица страни в Европа и Азия то е много ценено за великолепните лечебни свойства и високите му хранителни качества. На Запад са създадени редица културни форми - с едри листа, с дебели месести листа и др. Младите листа се използват за салата, като предварително се накисват за половин час в подсолена студена вода, а старите, които са по-горчиви, след изваряване, като спанак. В ранна пролет тази салата е еликсир за организма. Тя подобрява храносмилането и действа на стомаха, червата, черния дроб, подобрява състава на кръвта. Листата се считат превъзходен източник на желязо и калций за организма. Те съдържат повече фосфор от всички обикновени листни зеленчуци и се отличават по високото съдържание на протеин и малко целулоза.
Глухарчето е известно още от древността като много полезна билка, която може да се използва за лечение на жлъчката, бъбреците, като потоонно средство и за увеличаване млякото у кърмачки.
Глухарчето е добро медоносно растение, даващо голямо количество нектар и прашец. Медът е тъмножълт.
За използване на части или цялото растение за храна на човека съществуват множество рецепти.
Салата от листа-прясно откъснати листа преди цъфтежа, почистени и измити, се потапят за половин час в подсолена хладка вода. Леко горчивият вкус може да не ви допадне, затова прибавете листа от киселец и ли маруля. Към нарязаните листа се прибавя ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер, оцет и олио.
Сладко от цветове-откъсват се 200 цвята, още в ранно и слънчево утро, заливат се с един литър кипяща вода, прибавя се кора от лимон (нарязан) и сместа се оставя да кисне шест часа. Прецежда се през марля, чобавя се един килограм захар и се вари около половин час.
По съшия начин може да се приготви и сироп, като за целта се прибавя около половин килограм захар и сиропът се вари само няколко минути дo пълното разтваряне на захарта. Добавя се и малко лимонена киселина. Сиропът може да се съхранява, като се налее горещ в предварително затоплени бутилки, конто веднага се запечатват.
От листата и неразтворените цветове се приготвя вино, което се кон-сумира за предпазване от грип и за снабдяване на организма с витамини.

System.String[]

Log in to comment