Тревиста Растителност

Върбовка теснолистна - Epilobium angustifolium

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Epilobium angustifolium Среща се по влажните и каменливи кранпогочни места, в сечищата и пожарищата във всички планински места в страната.
Спада към сем. Пупалкови - Onagraceae. Коренището е разклонено, дебело и пълзящо. Стеблото е неразклонено или слабо разклонено, голо, гъсто облистено, високо до 2 м. Листата са тънки, приседнали или с къси дръжки, с изпъкнала средна жилка. Цветовете са розово-червени, 3 см в диаметър, събрани н редки гроздови съцвегии. Цъфтежът е продължителен. Плодът е продълговата ку I ийка, а семето е хвърчнлка.
Младите листа и стебла могат да се употребяват за храна - като салати, супа, чай (Иван-чай). Корените имат сладък вкус и се употребяват като зеленчук н за подправка на супи. Варените листа служат за приготвяне на вкусно пюре. От корените се получава брашно, от което се приготвят сладкиши. През време на блокадата на Петроград по време на Втората световна воина цялото растение се е употребявало за храна.
Превъзходно медоносно растение. От продължителния период на цъфтеж (до късна есен) от растението се събира много нектар и прашец. Медът има нежен вкус, приятна миризма, много е сладък, със зеленикав цвят, прозрачен и

System.String[]

Log in to comment