Бозайници

Песец (Alopex lagopus)

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Alopex lagopusПесецът е разпространен всеверните райони на Евразия и Северна Америка. По външен вид прилича на лисица. На дължина тялото му достига до 50 - 75 см, опашката му е дълга 25 - 42 см, теглото - 6 кг. Краката му са сравнително къси, главата - заоблена, муцуната и ушите му са къси и закръглени. Тялото му е покритос гъсти и твърди косми, които на опашката са най-дълги. През зиматакосмената покривка е по-дълга и по-мека, при което най-често е чистобяла, а у някои животни - по-тъмна (синкава). Белите песци се отличаватс рязко изразен сезонен диморфизъм, като през лятото отгоре ставаткафяви, а отдолу жълто-бели.

Населява хълмисти тундри, предимно възвишения около водоеми и крайморското крайбрежие, където рови ходове по склоновете. Живее в дупки,които постоянно разширява и превръща в сложен лабиринт с много входове.

Храни се с полевки и леминги, птици и техните яйца, с умрели, изхвърлени на брега риби и тюлени. След 52 дни бременност ражда 7-10 малки, които след 16 дни проглеждат и бозаят до 2 месеца, а след 1месец започват да се хранят и с месна храна. На деветмесечна възраст стават полово зрели и живеят до 10 години. Линее през пролетта и презесента.

Песецът е един от много важните бозайници с ценна кожа и еглавен обект на кожухарската промишленост. Ценните със синкав цвятпесци се отглеждат в клетки или се полагат грижи за развъждането имсвободно в природата.

Видео

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment

Пълният отказ от вредните емисии ще струва на ЕС милиарди

Потъналата смърчова гора в Казахстан

Замърсяване на въздуха в цялата страна

Friends

10 съвета за опазването на океана