Бозайници

Енотовидното куче (Nyctereutes procyonoides)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Описание

Nyctereutes procyonoidesГолемината му е като на средно по размер куче,прилича на някои японски и китайски домашни породи. И с право, защото енотовидното куче е вид, който идва от Далечния изток. Родината му е поречието на река Амур и на река Усури. Тялото на енотовидното куче достига до 70-80 см на дължина и е доста продълговато, но е масивно и здраво. Теглото на мъжките достига до 10-12 кила, а дамите са малко по-стройни - до 6-7 кила. Външният вид на това животно е характерен с доста гъстата и дебела козина, която го покрива. На височина то достига едва 25 см, като краката му са къси и възтънки в сравнение с тялото. Ушите са малки, изправени и обли краища. Отпред те са тъмни, а задната им страна е по-светла. Опашката на животното е сравнително къса до 20-25 см и поради гъстите и дълги косми изглежда доста дебела и пухкава. Най-характерно за това създание е неговата физиономия - на малък и невинен разбойник. Лицето му е доста широко с по-светла муцунка. През очите му минава по-тъмна, почти черна широка ивица.Това лице доста наподобява муцуната на американската миеща мечка - енот, и от там идва названието и на азиатското диво куче. Общият цвят на разкошната му гъста козина е ръждивокафяв, сиво-кафяв или тъмнокафяв. Сетивата на енотовидното куче са добре развити. От тях първенство държи обонянието, което е направо по кучешки отлично. Зрението е добро и в тъмното, не е за подценяване и слухът.

Разпространение

Удивително и изключително е голямото между континентално пътешествие на този вид. Само преди век той тръгва от Китай, Корея и руската част на Далечния изток, а днес вече почти е овладял и цялата територия на Европа. По суша животното е прекосило огромни разстояния на собствен ход и тихомълком се е завъдило в Северна и Централна Европа. У нас енотовидното куче се е появило най-вероятно от Румъния, защото първо е открито в Североизточната част на страната.

Начин на живот

Това диво куче има много тайнствен начин на живот. По същество то си е истински хищник, но поради по-дребните си размери е изключително предпазливо. Енотовидното куче през деня си почива. При това често не се хаби да си я копае само, ами гледа да се настани в някоя стара язовина и по-рядко в стара лисича дупка. Други негови убежища са скални цепнатини, струпани камъни, но винаги на спокойни и разположени далеч от човека места. Привечер и нощем кучето тръгва в тръс да търси храна.

Хранене

Енотовидното куче е хищник, но не прощава нито на насекоми, нито на жаби, гущери, и мекотели, много често се опитва и да лови риба в плитчините. Яде яйцата и малките на всяка гнездяща на земята птица и хваща всяко по-малко животинче, което срещне - от мишките до някое заблудено агне. Не страни и от мършата, стига чакалите и лисиците да не го изпреварят.При глад яде и диви дребни плодове, но посяга и на селскостопански култури - дини, пъпеши, слънчоглед, и царевица.

Друго

Важен факт за енотовидното куче е, че от представителите на семейство кучета у нас, само то спи зимен сън. В сравнение с язовеца, който също си спи зимен сън, енотовидното куче има по-лек сън, а и заляга по-късно от язовеца. Това му позволява да използва и дупка, в която вече има язовец или друго животно за зимен сън и да я напуска по-рано.а или спи в някоя дупка или леговище.

Размножаване

Енотовидното куче е моногамно животно. Двойките се събират още от есента, а сватбуването е през февруари-март. Знае се, че двойката прекарва и зимата заедно.Женската ражда 6-7, чак до 12-14 кученца, рядко 19. Раждат се слепи и между 9-тия и 10-тия ден проглеждат, след две седмици проглеждат и започват да излизат от дупката. Младите женски стават полово зрели в 11-12 месеца, което е наистина е една силна популация. А и скрития начин на живот благоприятства продължителността на живота.

Видео

System.String[]

Log in to comment

Пълният отказ от вредните емисии ще струва на ЕС милиарди

Потъналата смърчова гора в Казахстан

Замърсяване на въздуха в цялата страна

Friends

10 съвета за опазването на океана