Бозайници

Чакал (Canis aureus)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Canis aureusЧакалът е значително по-дребен от вълка. Дължината на тялото му достига до 80-85 см, на опашката - до 25-30 см, а височината в холката - до 45-50 см. Теглото му обикновено е 12-14 кг, рядко повече. Мъжките са малко по-едри от женските.

Окраската му прилича на тази на вълка, но в долната част на тялото и на краката е по-ръждива, както и на гърдите и шията.
До началото на 60-те години на миналия век чакалът у нас :е среща само в Странджа. След този период запасите му бързо нарастват. Причината основно е в голямото количество достъпна храна - приплодите на муфлона и лопатара, както и изкуствено разселваните фазани и кеклици в Югозападна България и Тракийската низина. Чакалът бързо зае главно равнинните местоо-битания у нас и разшири ареала си на запад, като в края на 90-те години достигна Словакия, Чехия, Австрия и Южна Полша.

Не обича обширните и склопени гори. Придържа се към гъстите участъци в горските местообитания с неголяма площ - младите иглолистни култури, младиняците и сечищните участъци в близост до населените места и до извънградските крайпътни заведения. Редовно посещава сметищата, на които се изхвърлят хранителни отпадъци.

Чакалът сватбува февруари-март. След 60-62-дневна бременност женската ражда най-често 4-6 малки. Проглеждат на 10-11-ия ден, като поведението на родителите и малките при отглеждането им е както при вълка.

Чакалът е агресивен хищник. Ловува организирано на групи като вълка и улавя с лекота приплодите на чифтокопитния дивеч. Не се притеснява от близостта на човека. Нощем се доближава до населе¬ните места и дори навлиза в тях, търсейки отпадна храна. Домашните кучета с неговата едрина не го притесняват. Естестве¬ният неприятел на чакала у нас са вълкът и едрите овчарски кучета.
Разрешен е целогодишно за отстрел с цел регулиране на запасите му.

Следи. Стъпките му са характерни със срастването на двата предни пръста и в дирята са подредени в права линия, както при вълка. Дължината на стъпката е около 6 см, ширината - около 5 см.

Видео

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment


alexandr's Avatar
alexandr replied the topic: #1081 9 години 2 месеца ago
da kiselia tran ,kakto go kazvat,berberis e mnogo polezen za zdraveto na koveka,
alexandr's Avatar
alexandr replied the topic: #1082 9 години 2 месеца ago
izvinete na choveka kreshka.

Пълният отказ от вредните емисии ще струва на ЕС милиарди

Потъналата смърчова гора в Казахстан

Замърсяване на въздуха в цялата страна

Friends

10 съвета за опазването на океана